Etsi
  • Emmi Piippo

Alla unga har rätt till avgiftsfri högkvalitativ vård

Päivitetty: maalis 20

Från och med början av detta år är alla vårdtjänster för högskolestuderande enligt lag koncentrerade till Studenternas hälsovårdsstiftelse (SVHS). Alla högskolestuderanden ska på eget initiativ betala en hälsovårdsavgift (71,60 €/år) till FPA. Det är fråga om en skatteliknande avgift, inte en avgift för någon viss tjänst. I lagen föreskrivs det att alla närvaroanmälda är betalningsskyldiga.


Varför ska låginkomsttagande studerande betala extra för sin hälsovård?


Avgiften skulle vara rimligare om studerande själv fick bestämma om de vill köpa SVHS:s tjänster eller inte. Valfrihet att lämna avgiften obetald finns inte i nuläget. Man kan inte få befrielse från avgiften, exempelvis för att man använder annan hälsovård istället för SVHS eller för att man inte får studiestöd. Om man inte betalar avgiften kan FPA dra av avgiften och dröjsmålsräntan från studiestödet utan studerandes godkännande. Om hälsovårdsavgiften inte går att dra av från studiestödet, går avgiften till utmätning. Avgiften måste alltså betalas på ett sätt eller annat, fastän man inte skulle använda tjänsterna.


SVHS:s tjänster beskrivs ofta som en förmånlig sjukförsäkring. De upplevs ofta som bättre än offentliga tjänster. Det är sant att avgiften för tjänsterna är liten om man jämför den med exempelvis sjukförsäkringar på den privata marknaden. Jag hoppas ändå att något i stil med den amerikanska sjukförsäkringsmarknaden inte etableras i Finland. Istället vill jag att våra offentliga hälsovårdstjänster är så bra att vi i framtiden inte behöver överlappande hälsovårdssystem överhuvudtaget.


Det är väldigt trevligt att få bra och högkvalitativa tjänster via SVHS, men det bekymrar mig att man i det offentliga samtalet utelämnar det faktum att SVHS skapar ojämlikhet. Jag drömmer om hälsovårdstjänster som fås från en och samma adress. Jag vill ha högkvalitativa hälsovårdstjänster för unga oavsett om man är högskolestuderande eller inte. Jag undrar om vi inte genom att koncentrera resurserna kunde förbättra tjänsterna?
2 katselukertaa0 kommenttia