Etsi
  • Emmi Piippo

Det finns potential i Helsingfors nattliv som ännu inte har utnyttjats

I dag har människor alltmer möjlighet att bestämma över sina egna arbetstider och leva i sina egna takter. Många lever inte längre samma nio till fem-liv som tidigare. Det finns flera butiker i Helsingfors som håller sina dörrar öppna dygnet runt. Man kan också träna dygnet runt på flera gym, men mer verksamhet än så som har sådana öppettider finns det egentligen inte.


Jag önskar att stadens simhallar ibland också kunde vara öppna på natten. Jag skulle vilja se filmer eller till och med ha riktiga teaterföreställningar på natten. Jag skulle vilja lära mig att titta på stjärnor i Observatorieparken. Ljusa sommarnätter skulle möjliggöra vad som helst. Sveaborgsfärjan kunde också ibland åka på nätterna och staden kunde ordna nattkryssningar. Det kunde även finnas nattevenemang på till exempel museer och bibliotek. Hur coolt skulle det inte vara om restaurangerna var öppna dygnet runt några gånger om året?


Sen är det ju förstås viktigt att det nattliga Helsingfors är tillgängligt för människor. Med andra ord bör du också smidigt, snabbt och billigt kunna ta dig från plats A till plats B på natten. Exempelvis metron kunde fungera på nätterna. Säkerhetsaspekten måste också beaktas. För närvarande väljer många rutter i Helsingfors baserat på om man uppfattar rutten som säker eller inte. Man överväger om man borde undvika tunnelbana, tågstation eller tunnel. Så ska det naturligtvis inte vara. Ingen ska vara rädd att röra sig i Helsingfors, oavsett tid på dygnet. Vi behöver satsningar på stadsplanering och exempelvis mer belysning runtom i stan.


Låt oss göra Helsingfors till en levande stad även på natten!
0 katselukertaa0 kommenttia