Etsi
  • Emmi Piippo

Förbundsmötet för Finlands studentkårers förbund (FSF)

Päivitetty: tammi 3

Förra veckan deltog jag för första gången i förbundsmötet för Finlands studentkårers förbund (FSF). Finlands studentkårers förbund är en studentorganisation som representerar cirka 132 000 studenter i Finland. Alla studentkårer vid universiteten i Finland är medlemmar i FSF.

Förbundsmötet hölls i år på distans och det fanns en hel del viktiga frågor på agendan. Mötet gick till historien som FSF:s längsta förbundsmöte och avslutades först klockan 2.54 på natten efter två långa mötesdagar.


Jag höll också mitt första tal på elektronisk väg när jag deltog i den politiska debatten under mötet.


”Ärade ordförande och bästa förbundsmötet.

Även denna höst har många studeranden flyttat till nya orter för att studera och de alla har måsta hitta en lägenhet. Att bo tillsammans med någon annan är för många det smidigaste alternativet med mindre ensamhet, delad hyra och bättre möjligheter att hitta bostad.

Enligt FPA hör personer med skilda hyreskontrakt till skilda hushåll med undantagen äkta makar, sambon eller nära släktingar. Definitionen av sambon är problematisk eftersom FPA:s subjektiva tolkning av vem som är ett par påverkar möjligheterna att få allmänt bostadsbidrag.

Är det verkligen en myndighets uppgift att inskränka individens privatliv till den grad att de vill veta om man är “ihop” eller inte? Det är absurt att bostadsbidraget påverkas av hur mycket man gillar sin rumskompis.


Alla studerande ska ha rätt till jämlikt ekonomiskt stöd som är bundet till ens individuella inkomster och hyreskostnader – ens bostadsbidrag borde inte påverkas av att FPA förväntar sig att man är ett par och att man därmed förväntas vilja försörja sin partner.

Det nuvarande systemet krånglar till det för alla studerande som delar boende med någon annan för alla måste bevisa att de inte är ett par. För tillfället är det i många fall lönsammare att bo ensam. Att bo tillsammans är det billigaste alternativet för både FPA och studerande, varför motarbetar man då samboende?


Ingen ska behöva tacka nej till jobb för att rädda sin rumskompis stöd och ingen ska hindras från att studera heltid på grund av att rumskompisen har en inkomst.

Jag hoppas att FSF jobbar för allas lika rätt att förvalta sin egen ekonomi, oavsett om man bor i samma bostad med någon annan eller inte.


Tack.”


0 katselukertaa0 kommenttia