Etsi
  • Emmi Piippo

Ge alla barn hobbysedlar!

Päivitetty: tammi 5

"Fattigdom har visat sig gå i arv, och den spiralen vill vi stoppa. Vi vill att alla barn och unga ska få ha en meningsfull fritid."


I det nya regeringsprogrammet står det att "alla barn och unga ska garanteras en genuin möjlighet att ha en hobby som intresserar dem i anknytning till skoldagen". Vi i Svensk Ungdom vill att alla barn och unga ska ha möjlighet till sysselsättning på fritiden. För att förverkliga detta föreslår vi nationella hobbysedlar. Kultur- och idrottssedlar kan användas till att erbjuda barn och ungdomar att ta del av föreningars verksamhet, idrottsevenemang eller en kulturhändelse, för att öka deras intresse för olika typer av fritidssysselsättningar. Hobbysedlarna kunde delas ut till barn och unga under 18. Vi hoppas även att det vid planeringen av möjligheter till hobbyer i anknytning till skoldagen beaktas att en stor del av hobbyverksamhet leds av frivilliga som inte nödvändigtvis har möjlighet att bidra till verksamhet i anknytning till skoldagen.


Forskning visar att det bästa sättet att förebygga marginalisering och utanförskap är deltagande i någon typ av hobbyverksamhet. De flesta kommuner i Finland erbjuder redan ett brett hobbyutbud genom tredje sektorn och föreningslivet, men bara för att det erbjuds har inte alla ändå en ekonomisk möjlighet att delta. Höga terminsavgifter och kostnader ställer till det för många familjer som är tvungna att prioritera mat på bordet framom barnens hobbyer. Fattigdom har visat sig gå i arv, och den spiralen vill vi stoppa. Vi vill att alla barn och unga ska få ha en meningsfull fritid.


Veera Granroth förbundsstyrelsemedlem Svensk Ungdom Emmi Piippo kretsordförande Svensk Ungdom


Insändare

Publicerad i HBL 24.63 katselukertaa0 kommenttia