Etsi
  • Emmi Piippo

Kaikilla nuorilla on oikeus laadukkaaseen ja maksuttomaan terveydenhoitoon

Tämän vuoden alusta alkaen on kaikkien korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitopalvelut lakisääteisesti keskitetty Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle. Kaikkien korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa palveluista oma-aloitteisesti Kelalle terveydenhoitomaksu (71,60e/vuosi). Kyse on veroluonteisesta maksusta eli ei vastikkeesta tietystä palvelusta. Lainsäädännössä on säädetty, että kaikki läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat ovat maksuvelvollisia.


Miksi pienituloisten korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa terveydenhuollostaan verojen lisäksi ekstraa?


Maksu olisi hieman perustellumpi jos opiskelija saisi itse valita haluaako ostaa YTHS:n palvelut vai ei. Valinnanvapautta jättää maksu maksamatta ei kuitenkaan ole. Maksusta ei saa vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveydenhuollon palveluja, tai siksi, ettet saa opintotukea. Jos maksua ei maksa voi Kela vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta siirretään se ulosottoon. Maksu siis peritään, vaikket käyttäisi palvelua.


YTHS:n palveluita kuvaillaan useasti halvaksi terveysvakuutukseksi. Palvelut koetaan laadultaan paremmiksi kun kunnallisen puolen palvelut. On totta, että palveluista maksettava summa on pieni jos vertaa esimerkiksi markkinoilla oleviin terveysvakuutuksiin. Toivon kuitenkin, että me emme halua USA:n terveydenhuoltomallia vakuutusbisneksineen Suomeen. Haluaisin, että meidän julkiset terveyspalvelut olisivat niin hyviä ettemme tulevaisuudessa tarvitsisi yhtään päällekkäistä terveydenhuoltojärjestelmää.


Mielestäni on tosi kiva saada hyvää ja laadukasta palvelua YTHS:n kautta, mutta minua häiritsee se, että julkisesta keskustelusta jätetään kokonaan pois se fakta, että YTHS luo eriarvoisuutta. Unelmoin terveyspalveluista, jotka saisi samalta luukulta. Terveyspalveluista, jotka olisivat laadukkaita nuorille huolimatta siitä oletko korkeakouluopiskelija vai et. Pohdin josko resursseja kohdentamalla saataisiin tämä mahdollistettua ja palveluja parannettua?

4 katselukertaa0 kommenttia