Etsi
  • Emmi Piippo

Koronalisä hoitajille nyt!

Koronapandemian aikana hoitajien perusoikeuksia on poljettu enemmän kuin minkään muun ryhmän. Vuosilomia on siirretty, ylitöitä teetetty ilman suostumusta, irtisanomisaikoja pidennetty ja pakkotyöllä on uhkailtu. Jos oikeuksia rajoitetaan ja työtehtäviä lisätään, siitä tulee maksaa korvausta. Hoitajien kyykyttämisen on loputtava.


On käsittämätöntä, ettei valtio ole myöntänyt sairaanhoitopiireille tukea koronalisien maksamiseen. Ihmettelen suuresti tätä arvostuksen puutetta. Valtion koronalisän puuttuminen ei kuitenkaan vapauta sairaanhoitopiirejä vastuusta.


Tällä hetkellä alan vaihtoa sanoo suunnittelevansa miltei puolet hoitajista, ja heistä suuri osa mainitsee syyksi palkan. Alle neljännes hoitajista uskoo jaksavansa hoitajana eläkeikään asti. Tämän lisäksi arviolta puolet nykyisistä sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä, ja alalle hakeudutaan opiskelemaan koko ajan vähemmän. Viime vuonna ammattikorkeakoulujen hoitajaopintoihin oli 5 000 hakijaa vähemmän kuin kolme vuotta aiemmin.


Olen erittäin huolestunut tulevaisuudestamme. Koronalisä on välttämätön korvaus hoitohenkilökunnalle, mutta palkkoja on muutenkin nostettava. Tässä leikitään nyt jokaisen tulevaisuudella. Jos haluamme laadukasta sairaanhoitoa meidän on näytettävä arvostuksemme hoitajia kohtaan.1 katselukerta0 kommenttia