Etsi
  • Emmi Piippo

Meillä ei ole varaa olla nostamatta hoitajien palkkoja

Päivitetty: tammi 9

Vuosi 2020 on julistettu Maailman terveysjärjestö WHO:n toimesta sairaanhoitajien ja kätilöiden vuodeksi. Mikä olisikaan parempi ajankohta nostaa myös Suomessa hoitajien palkat oikeudenmukaiselle tasolle. Suomessa hoidon ammattilaisilla on Pohjoismaiden pienimmät palkat, myös silloin kun vertailussa huomioidaan elinkustannukset. Väestön vanhetessa tarve hoitoalan ammattilaisille kasvaa vuosi vuodelta, eikä sairaanhoitajia ole tarpeeksi nykyhetkessäkään.


Myös varhaiskasvatuksen parissa työskentelevistä hoitajista on huutava pula. Pormestari Jan Vapaavuori totesi joulukuussa, että ongelma saattaa laajeta tulevaisuudessa. Hän peräänkuulutti konkreettisia toimia valtiolta (HS 11.12.). Palkankorotukset ja valtion tuki niihin olisi konkretiaa sanan todellisessa merkityksessä.


Alan vetovoimaisuutta on lisättävä. Palkan tulee vastata kysyntää, jotta voimme ylläpitää korkeatasoisen osaamisen.Tilastot hakijamääristä ja alaa vaihtaneista ovat surullista luettavaa.Ammattiliitot Tehy ja Super vaativat, että hoitohenkilöstön palkkoja korotettaisiin kymmenen vuoden ajan vuosittain 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen. Nämä palkat eivät ole aiempina vuosikymmeninä nousseet työn vaativuuden mukana.Koska palkan epätasa-arvoon ei aiemmin olla puututtu, on palkkaero muiden alojen saman koulutusasteen töiden välille kasvanut suureksi.


Nyt kun palkankorotuksista neuvotellaan, kauhistellaan kustannuksia ja vedotaan siihen, ettei yhdellä kertaa voi nostaa liikaa. Nämä kulut olisivat tietenkin jakautuneet tasaisemmin, jos palkkoja olisi nostettu aiemmin. Nyt viimeistään meidän tulee näyttää arvostuksemme hoitajia ja heidän työtänsä kohtaan. Muuhun meillä ei ole varaa.

Mielipidekirjoitus

Julkaistu Turun Sanomissa 31.1.20203 katselukertaa0 kommenttia