Etsi
  • Emmi Piippo

Minkä lukion olet käynyt?

Olen kuullut tämän kysymyksen valehtelematta ainakin sata kertaa. Kysymyksellä tuskin kukaan haluaa aiheuttaa mielipahaa. Se kuitenkin kertoo meidän yhteiskunnan ennakkoasenteista. Ammatillisia oppilaitoksia ei nähdä tasavertaisena vaihtoehtona lukiolle. Näin ei voi olla, asennemuutos olisi tarvittu jo eilen, mutta viimeistään nyt tai pidennetty oppivelvollisuus on tuomittu epäonnistumaan.


Faktahan on se, että hyvinvointivaltiomme ei pärjäisi ilman ammatillisista oppilaitoksista valmistuvia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, koodareita tai sähköasentajia. Uusin ammattibarometri kertoo myös, että ammattiin opiskelevat ovat ylpeitä tulevista ammateistaan, niinkuin pitääkin! Ongelmana on ne ennakkoluuloiset ihmiset, joilla on jotain ihme stereotypioita ammattiin opiskelevista ja ammatillisista oppilaitoksista. He, joilla ei edes usein ole mitään kosketusta ammatilliseen koulutukseen. Nämä ihmiset ovat niitä, jotka ajattelevat, että ammatilliseen koulutukseen mennään jos lukioon ei päästä. Heitä, jotka vappuna miettivät, että ammattilakit ovat mauttomia. Niitä, jotka eivät vaan käsitä, että nuorilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja osa oikeasti vaan oppii paremmin tekemällä. Nämä ihmiset ennakkoluuloineen ovat yksi suuri syy siihen miksi ammatillisiin oppilaitoksiin ei haeta. Kaikista haitallisinta mielestäni on se jos tällainen ihminen osuu peruskoulun opinto-ohjaajaksi. Tai no ehkä vielä haitallisempaa on jos tämmöiset ihmiset sattuvat ryhtymään poliitikoiksi.


Hyvät aikuiset nuoren elämässä älkää estäkö Pelleä hakeutumasta ammatilliseen oppilaitokseen omien ennakkoasenteiden vuoksi. Jos pelottaa, että Pelle ei viihdykkään ammatillisessa oppilaitoksessa voi hän aina vaihtaa lukioon. Pelle voi myös halutessaan suorittaa kaksoistutkinnon niin kuin minä. Pelle ei myöskään poissulje tulevaisuudestaan mitään hakiessaan ammatilliseen oppilaitokseen. Hän voi suorittaa ammatillisen koulutuksen ja hakea sitten vaikka yliopistoon.


Vielä on edessä tosi paljon töitä, että ammatillinen koulutus nähtäisiin tasavertaisena vaihtoehtona lukiolle. Nyt kun pidennetty oppivelvollisuus tulee voimaan olisi erinomainen tilaisuus miettiä miten ammatillisten oppilaitosten arvostusta voisi nostaa. Se miten se ei ainakaan nouse on ammatillisesta koulutuksesta säästämällä. Toivoin, että tämä olisi ollut selvää viimeistään viime hallituskauden jälkeen. Viime viikon puoliväliriihessä päästiin kuitenkin taas jälleen kerran todistamaan sitä miten helppoa neuvottelupöytään on tuoda ehdotus ammatillisesta koulutuksesta säästämisestä. Asennemuutoksen ja rahoituksen lisäksi ei ole kyse mistään hirveän monimutkaisista asioista. Voitaisiin aloittaa vaikka siitä, että myös ammattiin opiskelevat saisivat penkkarit, vanhojen tanssit ja kunnon valmistujaisjuhlat.


Terveisin, entinen amis
4 katselukertaa0 kommenttia