Etsi
  • Emmi Piippo

Sateenkaarinuorille ei kuulu hyvää

Päivitetty: tammi 9

Tällä viikolla on taas jälleen kerran nostettu esille se, että Suomen tulisi ruveta pikaisiin toimiin translain uudistamiseksi. Pidin RKP-nuorten kongressissa noin kuukausi seuraavan puheen, missä yritän havainnollistaa, miksi asialla on kiire.

”Väkilukuun suhteutettuna Euroopan Unionin jäsenmaista suomalaiset 15–24-vuotiaat nuoret tekevät viidenneksi eniten itsemurhia. Itsetuhoisuus on huomattavasti yleisempää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten keskuudessa.

Noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa. Sateenkaarinuoret kohtaavat muuta väestöä enemmän syrjintää ja väkivaltaa sekä kotona että koulussa. Sateenkaarinuorille ei siis kuulu hyvää ja sateenkaarinuorten pahoinvointiin on puututtava nyt.

Mielenterveysongelmille ei altista transsukupuolisuus vaan yhteiskunnan syrjivät rakenteet. Sateenkaarinuorten mielenterveyden edistämiseen tarvitaan enemmän toimia ja identiteettien moninaisuudelle tulee antaa enemmän tilaa. On tärkeää varmistaa, että sateenkarinuoret saavat äänensä kuuluviin.

Konkreettisia yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä tarvitaan yhteiskunnan kaikilla tasoilla, mutta erityisesti paikallisesti koska seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat jäävänsä usein näkymättömiksi lähiympäristössään esimerkiksi kouluissa.

Sateenkaarinuorten oikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja jokainen meistä voi olla hyvä liittolainen sateenkaarinuorelle.”

0 katselukertaa0 kommenttia