Etsi
  • Emmi Piippo

Suomi on rasistinen maa.

Kun Euroopan unionin perusoikeusvirasto vertaili pari vuotta sitten kahtatoista EU-maata tutkimuksessaan, selvisi, että afrikkalaistaustaiset kokevat rasistista häirintää ja väkivaltaa Suomessa useammin kuin missään muussa vertailussa mukana olleessa maassa. Historiantutkimus taas kertoo, että kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö, vaan rasismilla on vankat juuret maassamme. Rasismia, väheksyntää ja syrjintää ovat Suomessa kautta aikojen joutuneet kokemaan muun muassa perinteiset vähemmistöt, kuten saamelaiset ja romanit.


Emme voi lakaista rasismia maton alle vain, koska siitä puhuminen voi tuntua epämukavalta tai hankalalta. Minun ja muiden valkoisten ihmisten on tärkeää tunnistaa, miten etuoikeutettu asemamme on. Valtaväestöön kuuluvien velvollisuus on puuttua ja oppia pois rasistisista toimintatavoista. Rasismia kokenut ihminen ei ymmärrettävästi jaksa valaista jokaista vastaantulijaa kokemuksillaan, vaan on meidän muiden vastuulla ottaa selvää asioista. Vain siten osaamme puuttua tilanteisiin ja pystymme purkamaan syrjiviä rakenteita.


Haluankin näin rasismin vastaisena päivänä jakaa materiaalia, joka on auttanut minua ymmärtämään paremmin, kuinka voin toimia antirasistisemman yhteiskunnan puolesta.


Kirja: Koko Hubara - Rusket Tytöt. Hubara käsittelee omakohtaisilla kertomuksilla niitä erilaisia rasismin muotoja, joita ruskea tyttö Suomessa joutuu kohtaamaan.


Keskustelu: Race, Identity & Belonging in the Nordic Countries — Panel Discussion. American-Scandinavian Foundationin järjestämä paneeli "Race, Identity and Belonging" käsittelee etnisyyteen ja osallisuuteen liittyviä kysymyksiä Pohjoismaisesta perspektiivistä. Keskustelu löytyy tämän linkin takaa: https://www.youtube.com/watch?v=s-1uAi3911A


Artikkeli: Daria Krivonos – White Nation and Anti-racist Lessons for Feminism. Daria Krivonos käsittelee tekstissään syitä siihen miten ja miksi rasismi on Suomessa niin rakenteisiin juurtunutta ja sitä miten feminismi voisi olla entistä antirasistisempaa. Teksti löytyy linkin takaa: https://www.astra.fi/blog/aktuellt/daria-krivonos-white-nation-and-anti-racist-lessons-for-feminism/?fbclid=IwAR2oAn4sf512LHSK8_UENc57TusrsD_sYnXZKt3k7PVfS3zI1rmgj-qHrIo


Ollaan parempia liittolaisia päivä päivältä! ✊


0 katselukertaa0 kommenttia