Etsi
  • Emmi Piippo

SYL:n liittokokous

Osallistuin viime viikolla elämäni ensimmäiseen Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) liittokokoukseen. Suomen ylioppilaskuntien liitto ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 132 000 opiskelijaa Suomessa. SYL:n jäseniä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat.


Liittokokous järjestettiin etänä ja asialistalla oli paljon tärkeää asiaa. Kokous venyi historiallisen pitkäksi ja julistettiin päättyneeksi vasta kahden pitkän kokouspäivän jälkeen klo 2.54 yöllä.


Poliittisessa keskustelussa pidin myös ensimmäisen etäpuheeni koskaan.


”Hyvä liittokokous.


Monet uudet opiskelijat ovat tänäkin syksynä muuttaneet uusille paikkakunnille opiskelemaan, ja he kaikki tarvitsevat asunnon. Asuminen jonkun kanssa olisi monille paras vaihtoehto. On paremmat mahdollisuudet löytää asunto, vuokran voi jakaa ja kämppis on ehkäisemässä yksinäisyyttä.


Kelan mukaan kaikki, joilla on erillinen vuokrasopimus kuuluvat eri ruokakuntiin aviopuolisoa, avopuolisoa ja lähisukulaisia lukuun ottamatta. Erityisesti avoliiton määritelmä on ongelmallinen, koska Kelan subjektiivinen tulkinta tästä vaikeuttaa mahdollisuuksiin saada yleistä asumistukea. Onko todella viranomaisten tehtävä koskea yksilön yksityisyyteen niin, että heille tulee selvittää, onko "yhdessä" vai ei?


On järjetöntä, että asumistukeen vaikuttaa se, kuinka paljon pitää kämppiksestään, ja vaikka kyseessä olisikin avoliitto niin ei kenenkään, varsinkaan opiskelijan, voi odottaa olevan halukas kustantamaan kumppaninsa asumiskustannuksia.

Kaikilla opiskelijoilla tulisi olla oikeus taloudelliseen tukeen, joka riippuu heidän henkilökohtaisista tuloista ja vuokrakustannuksistaan. Nykyisessä järjestelmässä käytännössä kaikkien opiskelijoiden, jotka jakavat majoituksen jonkun muun kanssa, on todistettava, etteivät he ole avoliitossa. Tällä hetkellä on monissa tapauksissa kannattavampaa elää yksin. Yhdessä asuminen on edullisin vaihtoehto sekä Kelalle että opiskelijoille, joten miksi tätä vastaan työskennellään?Toivon, että SYL työskentelisi sen eteen, että jokaisella, olisi olla oikeus hoitaa omaa talouttaan riippumatta siitä, asuuko samassa asunnossa jonkun toisen kanssa vai ei.

Kiitos.”

0 katselukertaa0 kommenttia